ŽSK prvýkrát odstúpil od zmluvy na nenávratný finančný príspevok

09.07.2012 Žilina

Žilina 9. júla (TASR) – Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) prvýkrát odstúpil od zmluvy so žiadateľom nenávratného finančného príspevku v rámci mikroprojektu z Operačného programu cezhraničnej spolupráce SR – PL 2007 – 2013. Združenie BOARD CLUB Žilina, za ktoré podpísal zmluvu snowboardista Radoslav Židek, malo dostať prostredníctvom projektu Snowboarding nás spája nenávratný finančný príspevok 22.895 eur. Na tlačovej konferencii o tom dnes informoval predseda ŽSK Juraj Blanár.

ŽSK podľa neho zistil nedostatky pri kontrole dokumentácie, keďže finančné prostriedky sa preplácajú až po ukončení celého projektu. „Zistili sme, že neboli naplnené hodnotiace kritériá, ktoré boli stanovené v zmluve o nenávratnom finančnom príspevku. Nebola naplnená požiadavka cezhraničného dopadu, pretože podľa dokumentov, ktoré sme dostali, všetky aktivity sa udiali len na slovenskej strane. Neboli dodržané zásady pre publicitu a rovnako boli nezrovnalosti so žiadosťami o preplatenie nákladov, ktoré zjavne nesúviseli s napĺňaním tohto projektu,“ konštatoval Blanár.

Stanovisko občianskeho združenia BOARD CLUB Žilina TASR poskytol Marek Margetin z advokátskej kancelárie Olexova & VASILISIN, s. r. o., Bratislava. „Občianskemu združeniu Board Club Žilina nebolo zo strany VÚC Žilina ako zmluvnej strany doručené oznámenie o odstúpení od zmluvy o poskytnutí NFP. S dôvodmi zverejnenými až na tlačovej konferencii nesúhlasíme, považujeme ich za snahu o zviditeľnenie sa na známom mene združenia. Momentálne vedieme evidenciu, kto nás kontaktoval v súvislosti s predmetnou tlačovou konferenciou a kto ďalej zverejní informácie od VÚC a budeme uplatňovať právo na odpoveď resp. právo na opravu podľa predpisov mediálneho práva."

Predseda ŽSK zároveň upozornil, že ďalší žiadatelia o nenávratný finančný príspevok v rámci mikroprojektu z Operačného programu cezhraničnej spolupráce SR – PL 2007 – 2013 by mali dobre zvážiť, či pôjdu do projektu s poľskou stranou. „Či sú schopní ho zrealizovať a dokážu ho dotiahnuť do takého konca, aby im nevznikla škoda. Pre nás je veľmi dôležité, aby boli všetky projekty ukončené v zmysle zmluvy a nemohlo dôjsť k žiadnemu kráteniu alebo zrušeniu zmluvy, ako to bolo v tomto prípade. Ešte raz podotýkam, po prvýkrát, čo manažujeme tieto projekty,“ uviedol Blanár.

Filozofiou Operačného programu Slovensko – Poľská republika je podľa riaditeľa Centrálnej koordinačnej jednotky ŽSK Michala Patúša cezhraničná výmena skúseností alebo zručností. „Čo sa týkalo tohto projektu, cezhraničná aktivita naplnená nebola. Odporúčal by som konzultovať každý projektový zámer v rámci vyhlásenej tretej výzvy na mikroprojekty s odborom Centrálnej koordinačnej jednotky, aby projektoví manažéri vedeli usmerniť žiadateľov, ako formulovať žiadosť. V prípade, že žiadateľ je úspešný a nemôže naplniť harmonogram, taktiež by som odporúčal o všetkých nezrovnalostiach dopredu informovať ŽSK. Žiadateľ stále má právo žiadať o zmenu harmonogramu alebo projektu,“ dodal Patúš.
 

Vyberte región